Türk Lirası’na sıkışan bankalar mevduat faizlerini yüzde 14’lere kadar yükseltti. Uzmanlar ise enflasyon düşmedikçe faizlerin de düşmeyeceği görüşünde.
Mart sonu bilanço kapama telaşına giren bankaların başlattığı faiz yarışı mevduat faizlerini yüzde 14’lere kadar yükseltti.
1 milyon TL ve üzeri tutarlara uygulanan faizde ise oranlar yüzde 14’leri de aştı. Thelira.com sitesinin haberine göre, birçok banka 100 bin TL gibi bankacılık sektörü için çok da yüksek olmayan tutarlara bile artık yüzde 13-14 bandında faiz uygulamaya başladı.
Düşüş beklenmiyor
Bankacılar, marttan sonra mevduat faizlerinin düşüp düşmemesi konusunda da endişeli. Bankacılara göre nisandan sonra faizlerin yükselme ihtimali düşük. Ancak faizlerin düşmesi yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisine bağlı. Bu konuda genel beklenti ise, yılın ilk yarısında mevduata verilen faiz oranlarının yaklaşık 1 puan düşüşle yüzde 12-13’lere ineceği yönünde.
Uzun vadeye yüksek faiz
Faizlerdeki hareketlilik bankaların ‘tezgah altı’ denen şubelere gelen müşterilerine sunduğu özel faiz oranlarında da kendini gösteriyor. Bir yıl öncesine kadar bankalar yüksek oranlı tezgâh altı faiz oranlarını 30 gün veya en uzun 60 güne kadar veriyordu. Uzmanlara göre bankalar yüksek faiz riskini uzun vadede taşımak istemiyorlardı. Ancak son aylarda bankalar artık 180 güne kadar uzun vadelere özel oran veriyor.
‘Enflasyon düşmezse faizler düşmez’
Anadolubank Hazine Grup Müdürü Akın Cihan Ateş’e göre, kısa vadede mevduat faizlerinde düşüş yaşanmayacak, aksine bir miktar yükseliş görülecek. Bankacılık sektöründe TL’de likidite daralması olduğunu kaydeden Akın Cihan Ateş, “Piyasa dolara yöneliyor. Son bir yılda döviz tevdiat hesaplarında 15 milyar dolarlık bir artış görüyoruz. Yine son yıllara baktığımızda nette yabancı çıkışı da var” şeklinde açıkladı. Faizlerin kalıcı olabileceğini belirten Ateş, “Enflasyon düşmedikçe TCMB faiz indiremez. Bu yüzden ben mevduattaki bu katılığın bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum” dedi
POST A COMMENT.