Banka hukuksuzluğu vatandaşı vurdu

Tüketiciyi korumak için 2 yıl önce çıkartılan yasayla bankaların yaptığı kesintiler iptal edilmişti. Ama ne yasayı takan var, ne keyfi davranan bankalara yaptırım uygulayan.

Kredi kartlarından aidat alınmayacaktı. Bal gibi alınıyor. Dosya masrafı istenmeyecekti. Aynen devam. Hesap işletim ücreti tahsil edilmeyecekti. Es geçtiği yok. Havale ücretleri düşecekti. Hâlâ yükseklerde geziyor. Sağlık hayat sigortası zorunlu olmayacaktı. Yine yaptırılıyor.

BANKALAR YASA TANIMIYOR

Milyonlarca tüketicinin en büyük sıkıntısı olan ve yapılan şikâyetler nedeniyle 2 yıl önce yasa çıkartılarak önlenmeye çalışılan bankalardaki fahiş ücret ve komisyonlar bir türlü engellenemiyor. Bankalar yürürlükteki yasayı çeşitli yollarla delerek tüketicilerden yüksek ücret ve komisyon kesmeye devam ederken BDDK’ya yapılan şikâyetlerde de patlama yaşanıyor. Son rakamlar her işgününde 150-200 arası tüketicinin bankaların ücret ve komisyon uygulamalarından şikâyet için BDDK’ya başvurduğunu ortaya çıkartırken, şikâyet etmeyip mağdur olanları sayısı milyonlarla ölçülüyor.

KOMİSYONDAN ŞİKAYETÇİYİZ

Yapılan düzenlemelere karşın en çok şikâyet edilen konuların başında yüksek havale komisyonları, kredi kartı aidatları, ATM ücretleri başı çekiyor. Bankaların faiz dışında tüketicilerden talep ettiği ücret, komisyon ve masraflara ilişkin 61 kaleme Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Hayati Yazıcı kanun ile sınırlama getirmişti ancak daha sonra bu kalemlerdeki tasarruf BDDK’ya devredildi.

YÜZDE 100 ARTTI

Özellikle son dönemde vatandaşların bankalarla ilgili şikâyetleri her geçen gün artıyor. 2010 yılında 18 bin 80 olan şikâyet sayısı; 2015 yılında yüzde 100’ü aşarak 37 bin 070 şikâyete ulaştı. Şikâyetlerin başında ise bireysel krediler, kredi kartları ile mevduat ve katılım fonu hesapları ile ilişkili ücret, masraf ve komisyon başvuruları toplam ücret ve komisyon başvuruları geliyor.

DEVLET BAŞI ÇEKİYOR

Sadece Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası olarak bugüne kadar kredi kartı aidatı ve hesap işlem ücreti sebebiyle 2015 yılı kayıtlarına göre toplam 373 bin 408 adet başvuru yapıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, MHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın bankalara ilişkin verdiği yazılı soru önergesine cevap verdi. Bakan Şimşek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından son 5 yılda bankaların mali bünye denetimlerine yönelik 168, bankalara yönelik şikâyetlere ilişkin olarak ise 11 bin 55 adet rapor düzenlendiğini dile getirdi.

İKTİDAR BANKALARIN YANINDA

Tüketici Federasyonu Başkanı M. Bülent Deniz: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu kalemleri birleştirerek ücret tahsiline devam etti. Birçoğu farklı kalemler altında birleştirildi ve daha az kalemden ücret alınıyor gibi lanse edildi. İktidarın tüketicinin kazandığı tazminat davalarına karşı alerjisi var. İktidar özellikle tüketicinin dava açarak kazandığı konularda yasa çıkartarak bu kararları yok sayıyor. Bu uygulamayı ilk olarak banka ücretlerinde gördük, sonra kayıp-kaçak ücretlerinde gördük.

YASA İLE HUKUK YOLU KAPATILIYOR

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz: Devlet sadece bir yasal düzenleme yaparak tüketicinin korunmasını sağlayamaz. Kanunun uygulanıp uygulanmadığı düzenli olarak denetlenmeli. BDKK, bankaların bir yan kuruluşu gibi uygulamaya devam ediyor. Elektrikte kayıp-kaçak nasıl korunuyorsa bankalar da bu şekilde korunuyor. Yasa ile hukuk yolu kapatılıyor.

BDDK’ya intikal eden şikâyet sayıları  

2010       –       18.080

2011       –       15.819

2012       –       18.661

2013       –       23.513

2014       –       27.180

2015       –       35.070

BDDK

Meydan Gazetesi

Facebook Comments

POST A COMMENT.