Almanya, iltica başvuruları reddedilen binlerce Türk’ü sınır dışı edecek

Türk vatandaşlarının Avrupa’ya, özellikle de Almanya’ya sığınma taleplerinin arttığı bir ortamda, Alman ve Türk hükümetleri, sığınma başvuruları reddedilen 13 bin 500’den fazla Türk’ün sınır dışı edilmesi konusunda anlaşmaya vardı . Alman Frankfurter Allgemeine (FAZ) gazetesinin haberine göre  ;

FAZ’a göre, Türk hükümetiyle aylarca süren müzakerelerin ardından Almanya, çeşitli Alman havaalanlarından birkaç tarifeli uçuşla Türkiye’ye sınır dışı edilecek 200 Türk ile başlayarak çok sayıda Türk vatandaşını sınır dışı etmeye başlayacak. Gazete, Alman hükümet kaynaklarına atıfta bulunarak, bunun “Türkleri sınır dışı etme saldırısının” sadece başlangıcı olduğunu söyledi.

FAZ, Türkiye’nin hazırlıkları devam eden Almanya’dan haftada 500’e kadar vatandaşı geri almayı teklif ettiğini söyledi. Türkiye charter uçuşla sınır dışı etmeyi reddetmeye devam etse de, raporda Türk hükümetinin gelecekte “özel uçuşlar” olarak adlandırılırsa bu tür uçuşları kabul etmeye istekli göründüğü belirtildi.

Daha büyük insan grupları yalnızca charter uçuşlarıyla ülkeden kalıcı olarak çıkarılabilir. Türkiye daha önce bu tür uçuşlara izin vermeyi reddetmişti çünkü bu tür uçuşlar çoğunlukla Suriye ve Afganistan’dan insanların sınır dışı edilmesi için kullanıldığından imajının zarar göreceğinden korkuyordu.

Almanya’daki Türk sığınmacıların sayısı 2023’te o kadar yüksekti ki Şansölye Olaf Scholz bu konuyu ele alacağına söz verdi. Scholz, Ekim 2023’te, başvuruları reddedilen sığınmacıları kastederek, “Sonunda büyük ölçekte sınır dışı etmeliyiz,” dedi.

Kısa bir süre sonra, Kasım ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin’e yaptığı ziyarette bir atılım sağlandığı anlaşılıyor. Berlin’den FAZ’a yapılan açıklamaya göre, o zamandan beri Türkiye çok işbirlikçi oldu.

Onay oranı sadece yüzde 13

Geçtiğimiz yıl Türk sığınmacıların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 150’den fazla artarak, Suriyelilerden sonra Almanya’da en fazla sığınma başvurusunda bulunan Türkleri ikinci sıraya taşıdı. Bu yıl sayılar azaldı ve Türkiye artık Afganistan’ın ardından üçüncü sırada.

FAZ’a göre, bu kadar çok insanın göç etmesinin başlıca nedeni, geçen yıl resmi enflasyon oranının yüzde 80’in üzerinde seyrettiği Türkiye’deki kötü ekonomik durum.

Ekonomik nedenlerle sığınma talebinde bulunan Türklerin başvuruları ise reddediliyor. Zira ekonomik sorunlar sığınma talebi için bir sebep değil, siyasi zulüm riski ise sığınma talebi için bir sebep.

Bu durum, düşük onay oranına yansıdı; sığınma başvurularının yalnızca yüzde 13’ü onaylandı; bu da Türkler için onay oranının Suriyeliler veya Afganlara kıyasla önemli ölçüde düşük olduğu anlamına geliyor.

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem daha iktidara gelmesiyle birlikte 2023’ün ikinci yarısında başvurularda ciddi bir artış yaşanmış, bu durum muhalifler arasında bir umutsuzluk havasının oluşmasına neden olmuş gibi görünüyor.

2016 yılında Türkiye’deki muhalefete yönelik yaygın bir baskıya yol açan başarısız darbe girişiminin ardından, Almanya ve diğer Batı Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısında önemli bir artış görüldü.

Yüzde 50’nin üzerinde seyreden enflasyonun yol açtığı ekonomik kriz ve Türk lirasının sürekli değer kaybetmesi de bazı Türkleri daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya gitmenin yollarını aramaya yöneltiyor.

EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.