Otokar’dan Altay tankı için yapılan açıklamada, ‘Üzerimize düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmeye hazırız.’ denildi.
Otokar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile 2008’de imzalanan “Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi – Dönem I Türk Ana Muharebe Tankı Tasarım ve Prototip Üretimi Ana Sözleşmesi” çerçevesinde, geliştirme süreçleri ve prototip üretimlerini tamamladı. Kullanıcı sistem kalifikasyon ve kabul testleri devam ederken, sözleşmeve proje takvimine uygun olarak seri üretim konusundaki teklif 18 Ocak’ta SSM’ye sunuldu. SSM’nin değerlendirmesi sonrasında seri üretim süreci ile ilgili görüş oluşacak.
Altay Projesi Dönem II Seri Üretim Projesi, 250 tank üretimive bunların entegre lojistik destek faaliyetlerini kapsıyor.
Koç’un faaliyet raporundaki değerlendirmesi
Şirketin faaliyet raporunda, Altay Tankı’na yönelik yürütülen çalışmalar ile seri üretim konusundaki beklenti ve hazırlıklara yer verildi.
Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da savunma sanayisine yönelik faaliyetleri ve Altay Tankı’nın seri üretimine yönelik değerlendirmesinde, şirket olarak savunma sanayinde 2015’te yurt içi ve yurt dışından aldıkları siparişlerin üretimlerine odaklanacaklarını ancak ihracat konusundaki çalışmalarına da hızla devam edeceklerini belirtti.
Koç, bu yılın, yurt dışında mevcut kullanıcılarıyla farklı işbirlikleri geliştirme fırsatlarını da değerlendirdikleri bir yıl olacağına işaret etti.
Tankın seri üretimi için, “Bu görev için alt yüklenicilerimizden işçilerimize kadar tüm insan kaynağımız, deneyimimiz, kabiliyetlerimiz ve ülkemiz için en iyiyi sunma tutkumuz ile göreve hazır bekliyoruz” ifadeleri kullanan Koç, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin en büyük kara sistemleri projesi olan Altay Tankı’nda ise görevlendirildiğimiz takdirde üzerimize düşen tüm yükümlülükleri en yüksek hassasiyet ve istekle yerine getirmeye hazır olarak bekliyoruz. Özellikle dost ve müttefik ülkelerin Altay Tankı’na gösterdiği ilginin, uzun vadede Türkiye savunma sanayisi ihracatına da olumlu etki edeceğine inanıyoruz.”
Geleceğin tehditlerine göre tasarlandı
Otokar’ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Altay Tankı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda, milli imkan ve kaynakların kullanıldığı bir proje olma özelliği taşıyor. Tasarım, prototipleme ve kalifikasyon projesi olan Altay sayesinde Türkiye, fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan bir ana muharebe tankına kavuşmakla beraber, karada giden en komplike aracı tasarlama ve üretme altyapısına da sahip olacak.
Altay Tankı, en son teknoloji ile donatıldı ve 21. yüzyılın modern orduları için gerekli taktik yeteneği sağlayabilecek şekilde geliştirildi.
Altay’ın yeni jenerasyon diğer tanklara göre en büyük avantajlarından biri, konsept tasarım aşamasından itibaren bugünün ve geleceğin görev şartları ve tehditleri göz önüne bulundurularak tasarlanması oldu.
Tankın, hareket kabiliyeti, üstün ateş gücü ve dayanıklılığıyla gelecekte muharebe sahalarının en kritik unsurlarından biri olması öngörülüyor.
Zorlu testlere tabi tutulan Altay, başarılı bir performans sergiledi.
Altay’ın, yeni nesil tanklar arasında en gelişmiş ana muharebe tanklarından biri olması bekleniyor.
Silah donanımı
Tankın üzerinde ana silah olarak 120 mm’lik 55 kalibre top yer alıyor. Altay’ın yeni nesil atış kontrol sistemi, hareket halindeki hedefleri de yüksek isabet oranıyla vurabilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca tankın, meskun mahal ve ateş destek ihtiyacına yönelik uzaktan kumandalı silah sistemi ve 7,62 milimetrelik kule makinalı tüfeği bulunuyor.
Tank, tehditlere karşı kompozit/reaktif zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görev yapmasına olanak sağlayan sistemlerle korunuyor.
Yaşam Destek Sistemi, İlave Mayın Koruma Kiti, Yardımcı Güç Grubu, Lazer Uyarı Sistemi, 360 derece Durumsal Farkındalık Sistemi, Altay’ın önemli unsurları arasında yer alıyor.
Altay’ın yüksek teknoloji ürünü yeni nesil komuta kontrol sistemi, muharebe sahasındaki taktik-lojistik durum bilgisinin, emir, mesaj ve alarmların, tüm muharebe unsurlarının kullanımına uygun üretilmesi, işlenmesi ve dağıtılması fonksiyonlarını en etkin şekilde yerine getiriyor.
Projenin seyri
Altay Tankı Projesi’nin bugüne kadarki seyrinde öne çıkan gelişmeler şöyle:
– 2008’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Türk Ana Muharebe Tankı ihtiyacının yurt içi geliştirme modeli ile karşılanmasına yönelik olarak Otokar’ın ana yükleniciliğinde sözleşme imzalandı.
– 2011’de Altay’ın gerçek boyutlu modeli kamuoyuna ilk kez sergilendi.
– 2012’de Altay’ın ilk prototipleri üretildi.
– 2015’te Altay Ana Muharebe Tankı’nın son iki prototipinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığındaki testleri başladı.
POST A COMMENT.