Brüksel’de düzenlenen ve uluslararası toplumun Suriye’ye yönelik insani yardım ve yeniden inşa çalışmalarını ele aldığı Suriye konferansında Avrupa Birliği (AB), 2025 ve 2026 yılları için Suriye içindeki ve bölgedeki Suriyelilere yönelik toplam 2,5 milyar avroluk yardım taahhüdünde bulundu.
Konferansta ayrıca, Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik 750 milyon avroluk bir yardım paketi de açıklandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Türkiye’deki mülteci topluluklarının giderek artan yükü karşısında AB’nin desteğini sürdüreceğini belirtti.
Suriye’ye yönelik yardım paketleri açıklandı
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, konferansta yaptığı açıklamada Suriye’de insani krizin derinleştiğini vurgulayarak, uluslararası toplumun desteklerinin hayati önem taşıdığını belirtti. Von Der Leyen, “1,5 milyon Suriyeli bu yıl okula geri dönebilir. Şu anda Suriye içinde yerinden edilmiş olan iki milyon kişi daha evlerine dönebilir” ifadelerini kullandı. AB’nin sunduğu desteklerin, Suriye içinde temel altyapının yeniden inşası, elektrik ve su gibi temel hizmetlerin sağlanması ve eğitim sisteminin yeniden işler hale getirilmesi için kullanılacağı ifade edildi.
AB’nin 2025 ve 2026 yılları için sunduğu 2,5 milyar avroluk yardım paketi, geçen yılki 7,5 milyar avroluk toplam bağışın ardından gelmesiyle dikkat çekti. Geçen yılın yardım paketinin 5 milyar avrosu hibe, 2,5 milyar avrosu ise kredi olarak sağlanmıştı. Bu yıl açıklanan desteklerin büyük kısmının insani yardımlara ayrılması bekleniyor.
Türkiye’deki Suriyeli mültecilere 750 milyon Euro destek
Konferansta AB’nin Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik 750 milyon avroluk bir destek paketi sağlayacağı da açıklandı. AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Türkiye’nin uzun süredir Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptığını ve mültecilerin entegrasyonu ve refahı için desteğin artırılmasının şart olduğunu belirtti. Kallas, “Bu destek, mültecilerin Türkiye’deki topluluklara uyum sağlamalarına yardımcı olacak, eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında katkı sunacaktır” dedi.
Türkiye, yaklaşık 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparak, dünyadaki en büyük mülteci topluluklarından birini barındırıyor. Türkiye’deki mülteciler için sağlanan fonların özellikle eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarında kullanılması planlanıyor.
Lazkiye ve Tartus’ta Alevi katliamları devam ediyor
Öte yandan, Suriye’deki iç savaşın halen devam eden boyutlarından biri de, özellikle Lazkiye, Tartus, Hama ve Humus vilayetlerinde son dönemde yaşanan saldırılar oldu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamaya göre, Mart ayının başından itibaren bu bölgelerde 1.540’tan fazla kişi hayatını kaybetti. Bu can kayıplarının 1.068’inin sivil olduğu belirtildi.
AB yetkilileri, Alevi katliamlarına ilişkin endişelerini dile getirerek, bölgedeki şiddetin sona erdirilmesi için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Ursula von der Leyen, “Suriye otoritelerinin başarısızlıkları, adaletin sağlanamaması ve azınlıkların korunamaması gibi konular çözülmedikçe, bu tür saldırılar sürecektir” ifadelerini kullandı.
Suriye Dışişleri Bakanı’ndan çağrı
Suriye Geçici Yönetimi Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, uluslararası topluma çağrıda bulunarak ülkesinin yeniden inşasına katkı sağlamalarını talep etti. Şeybani, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bugün burada insani yardımdan öte, Suriye’nin ekonomik kalkınması için işbirliği yapmak zorundayız” dedi. Şeybani ayrıca, Lazkiye’de yaşanan olaylarla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatacaklarını ve suçluların cezalandırılacağını açıkladı.
EKOVİZYON DERGİ – ekovizyon.com.tr