Saray darbesinin ekonomiye faturası ağır olacak.
Turhan Bozkurt yazdı
Saray darbesinin ekonomiye faturası ağır olacak. 29 Nisan’dan bu yana dolar, euro ve borsa cephesindeki sert hareketler, AKP’nin 22 Mayıs’ta gideceği olağanüstü kongreden sonra da devam edecek.
Son iki günde yaşananlar krizin ilk şoku. Zaten kırılgan bir zeminde ayakta durmaya çalışan yatırımcının en son isteyeceği hâdise zuhur etti. Yüzde 49 halk desteği almış bir genel başkan, durup dururken olağanüstü kongre kararı almak mecburiyetinde bırakıldı. Üstelik kongrede aday olamayacak.
Saray buyruğu ile iktidar partisi kendini yeniden dizayn ediyor. 28 Şubat’ta siyaset ve toplum mühendisliğinden mağdur siyasî geleneğin varisleri, bugün kendi partileri için o metoda yelteniyor. Böylece paşa gönülleri hoşnut olacak. Ne hazin!
Ahval-i umumi kâfi derecede kaotik iken iktidar denklemini birkaç bilinmeyenli probleme dönüştürmenin kime, ne faydası var? Turizmci tarihin en ağır krizi ile boğuşuyor. İflas üstüne iflas yaşanırken fiili Başkanlık hülyası uğruna memleket ateşe atılıyor.
Sadece Borsa’daki iki günlük kayıp 50 milyar TL. Dolar 20 kuruş arttı. Akabinde bir miktar geri geldi.
Saray muhibbi; Gezi’de, 17/25 Aralık Yolsuzluk soruşturmalarında dolar 2-3 kuruş artınca ‘dış mihraklar, darbeciler kriz çıkarmak istiyor’ diye feryat ediyordu. Güya birileri daha evvel topladığı dolar balyaları sayesinde servetine servet katmıştı.
Efkan Ala’nın bu minvaldeki ‘belgeli-bilgili’ iddialarının içi boş olduğunun anlaşılması uzun sürmemişti. Ali Babacan, Mehmet Şimşek ve dönemin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından defalarca tekzip edildi.
Saray darbesinin planlı olduğu iddialarını teyit edecek hayli ipucu var. Merakımı mazur görsünler. 24 saatte 20 kuruş artan doları kim topladı? 2,78 TL’den alıp 2,98 TL’den satan gerçek ya da tüzel kişiler hakkında kamuoyuna izahat yapılacak mı? Bu hususta TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ne diyor?
İki yıllık Hazine tahvilindeki artış yüzde 1’e yaklaştı. Hazine’ye 1 milyar dolar ilave maliyet, vatandaşın cebinden daha fazla vergi olarak çıkacak. Salı günü 100 bin dolar alan biri 24 saatte 20 bin TL
kazandı. Büyük bankaların kaldırdığı parayı varın siz tahayyül edin.
Piyasa değerinin erimesinin şirketlere getireceği yükler yukarıdaki hesaba dahil değil.
Başbakan Ahmet Davutoğlu gider ayak ekonominin ihtişamından dem vurdu. Kimsenin spekülasyona gitmemesini istedi. Tespitler içinde katıldığım yanlar var. Mamafih birkaç sene evvelki cazibiseni kaybetmiş bir ekonomi olduğumuz hakikatini kabullenmeliyiz.
Birbirimizi kandırmayalım. Davutoğlu’nun tasvir ettiği kadar sağlam bir ekonomide dolar 24 saatte 20 kuruş birden değer kazanmaz. Manüplasyona açık ve sıcak paranın insafına kalmışız.
Hal böyle iken işadamı niye sanayi tesisi kursun. Dolar alsın, beklesin. ‘Herif’ler de öyle yapmıyor mu?
Yeni Hayat Gazetesi
POST A COMMENT.