İshak Alaton görevi oğlu İzzet’e devretti mi?

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alatondan önemli açıklamalar..

Bloomberg HT’de ekrana gelen Üst Düzey programına katılan Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı. İşte o açıklamalar…

-DEİK ile beraber Cumhurbaşkanı’nın da katıldığı Hırvatistan Zagreb izlenimleriniz neler?

Hırvatistan şirketlerinin de birçoğu katılmıştı. Yatırımlar için birçok teşvik getirdiklerinden bahsettiler. Birçok Türk şirket gibi bizim de Alvimedica olarak orda yatırımımız var. Split’te. 10 milyon turisti ağırlayan Split’te yatırımımız. Kardiyoloji ağırlıklı olacak olan bir hastane yatırımımız var. O yüzden Hırvatların istedikleri yatırımlar arasındayız. İki Cumhurbaşkanı’nın da ağırlandığı bir yemek vardı, ona da katıldım. Bunun dışında hayvancılık, tarım, IT, bu sektörlerde ortaklıklar ve yatırımlar bekleniyor.

-Alvimedica projesi nedir ve hedefleri neler?

-Babamın başlattığı bir proje, insanların yaşı uzuyor.  İnsanlık için medikal cihaz sektörü çok önemlidir.  Türkiye için de çok önemli düşüncesiyle bir girişimde bulunduk. Türkiye’de yüksek teknoloji alanı oluyor kalp için stent, kateter balon gibi katma değeri son derece yüksek ülkemize, gereken de bu… Bu sadece ülkede değil ihraç etmek üzere de kurduğumuz bir şirket, ve teknoloji transferi yapabileceğimiz bir şirket mesela İtalya’daki fabrikadan bir teknoloji transferi yapma aşamasındayız. İnşallah TÜBİTAK gibi kuruluşlarımızda yanımızda, biz 50 milyon dolarlık bir cirodan bahsediyoruz. İnşallah bu ciro önümüzdeki sene artış gösterecek çünkü bu teknoloji transferi olmuş olacak üretimimizi artırıyor olabileceğiz ve özellikle bu bölgede Ortadoğu’da diyabetin fazla görüldüğü bu bölgede tercih edilme potansiyelimiz artıyor. Buraya da ihracatımızın artmasını bekliyoruz. İhracat Avrupa ve Uzakdoğu’ya da var. 70 ülkeye satıyoruz şu anda. Ülkemizden buralara gitmesi çok önemli. Eğer yurtiçinde de daha çok destek görürsek, lokal üretimimiz desteklenirse, ülkemizde de daha çok satabileceğiz. Turquality’den de yararlandık bu da bence çok başarılı bir girişim…Yurtdışında özellikle Amerika’da çok girişimci var buraya patentlerini getirmek isteyen burada üretime geçmek isteyen. Yani biz teknolojiye kafayı taktığımız o döneme girdik bu da çok iyi oldu. Devlet politikası olarak da teknolojinin önemini anladığımız bir döneme girdik. Bu bizi oldukça iyi bir şekilde zıplatacak güzel bir gelecek bekliyor bizi.

-Alarko Holding’de Babanız İshak Bey görevi İzzet Bey’e devretti. Bu yeni dönem nasıl?

Babamın Onursal Başkanlığı vardı. Bizim inadımızla sürdürdü yoksa çoktan kurumsallaştık. “Lüzumsuz Adamım” ben diye kitabı bile var. Bir iddiası yoktu ama tabii ki biz onu hep orda görmek istiyoruz. Haftada iki kez uğruyor ve onu görmezsek moralimiz bozulur. Çok şükür sıhhati yerinde ve onun varlığı hem şirket için hem de bizim için çok önemli. Tabii ki İzzet Garih’in yönetim kurulu başkanlığını alması tabii ki çok güzel, çok sevindirici ve ikinci jenerasyonun orda olması en doğal ve sıhhatli bir süreç zaten, olması gereken de budur. Zaten biliyorsunuz biz iki kurucunun çocuklarıyız, çok büyük bir ahenk ve aynı kültürden geliyoruz çok güzel bir beraberliğimiz var. CEO’muz Ayhan Yavrucuk, değerli ve önemli bir kişidir bizim için. Zaten o işlerin başında olan, biz yönetim kurulu üyesiyiz, kurumsal bir şirketiz, onun liderliğinde olur işler Alarko’da. Biz sağlam bir şirketiz biliyorsunuz.

-Alarko Holding yatırımları ve hedefleri neler?

Konya Karabiga’da termik bir santralimiz var gelecek sene sonu itibariyle inşallah devreye girecek. Bunun dışında enerjiye çok önem veriyoruz. Güneş enerjisini ilk başlatan şirketiz bunu büyütmeyi düşünüyoruz. Bunun dışında altyapı yani taahhüt işinde çok büyüyüz, ülkenin dışında da çok büyüyüz. Bu arada Hillside Oteli Kıbrıs’ta yeni bir otel projesi var, inşallah Eylül’de başlayacağız daha büyüğüne.

-Alarko Holding en güvenilir şirketlerinde başında geliyor. İshak Bey de hep söyler, birinci hedefimiz en çok büyüyen şirket olmak değil ama güvenilir olmak. Siz ne söylersiniz?

Görüntüye değil ama doluluğa önem veren bir kültürden geliyoruz. Gösterişe önem vermeyen bir kültürden geldiğimiz için, şirkette daha mütevazı daha gerçek, ve böyle daha sürdürülebilir oluyorsunuz.

-Aile şirketleri?

Ben aile şirketleri taraftarı hiç değilim çünkü çok zor bir şey. Orada hisler devreye girdiği için devamlılık açısından aile şirketlerini çok tehlikeli görüyorum. Özellikle ülkemizde çok hisliyiz çok şahsi alıyoruz her şeyi.  Hassas bir denge aile şirketi. Kurumsallık en iyi çare. Evet maalesef iş duygusallık kaldırmıyor.

-Kadınların Yönetim Kurullarındaki yeri?

Evet artık bu kültürde biraz görünürlük lazım çünkü rol modellerine ihtiyacımız var, çünkü rol modeller gönüllülerin önünü açıyor. Bu eşitliği yakalamak bizim toplumsal huzurumuz için çok önemlidir.

Facebook Comments

POST A COMMENT.