Dünyanın en iyi 20 çorbası

Çorba, insanlığın ilk gününden bu yana sofraların değişilmezi. ‘Suda pişen’ ve ‘kaşıklanabilen’ bu yemeğin ilaç olarak görüldüğü biliniyor.

CNN Travel, kendi seçkisiyle ‘dünyanın en iyi 20 çorbası’ için alfabetik bir sıralama yaptı.

Banga | Nijerya

Palmiye ağacından elde edilen meyveler, Nijer Deltası’ndan gelen bu çorbaya hem yağ hem de lezzet katıyor; ayrıca taze yayın balığı, sığır eti ve kurutulmuş deniz ürünleri de içeriyor.

Hazır satılan banga baharat paketlerinde Afrika hindistan cevizi, hint tohumu, orima, jansa ve beletete yaprakları bulunuyor.

Beef pho (phở bò) | Vietnam

Sığır eti tarçın, yıldız anason ve diğer sıcak baharatların saatlerce kaynatıldığı bu pirinç şehriye çorbası, farklı et ürünleriyle servis edildiği ülkenin en sevilen yemeklerinden biri.

Borscht | Ukrayna

Borş çorbası, Doğu Avrupa’nın birçok ülkesinin sahiplendiği bir yemek. Yumuşak pancar parçalarının kırmızı et suyunda yüzdüğü bu çorba, kendine has lezzetini veren ekşi kremayı barındırıyor.

Bouillabaisse | Fransa

Marsilya kenti çıkışlı bu çorbada safran, zeytinyağı, rezene, sarımsak ve domates denizden taze çıkmış balık harmanlanıyor.

Caldo verde | Portekiz

Bu doyurucu çorbada ince dilimlenmiş yeşillikler, patates ve soğanla birleşiyor. Farklı versiyonlarında, yumuşak Portekiz chouriço sosisinin de kullanıldığı çorba, özellikle şarapla tüketiliyor.

Chorba frik | Cezayir, Libya ve Tunus

Bu çorbanın temeli olan buğday, domates suyu ve aromatik baharatlarla birleştiriliyor. Nohut ve kullanılan çorbada, zevke göre tavuk, sığır, koyun veya kuzu eti kullanılıyor.

Chupe de Camarones | Peru

Patatesli, mısırlı ve kremalı bir karides çorbası olan Chupe de Camarones, meyvemsi bir tada sahip olan acı bir biberle, bilinen adıyla ‘ají amarillo’ ilavesiyle lezzetleniyor. Bu çorbanın afrodizyak etkisi biliniyor.

Gazpacho | İspanya

Soğuk bir çorba olan Gazpacho; domates, salatalık, bayat ekmek kırıntısı, sarımsak ve zeytinyağının havanda dövülüp sirke ile tatlandırılmasıyla elde edilen bir karışım.

Yerfıstığı çorbası | Batı Afrika

Tatlı patates ve bamyanın eşlik ettiği bu çorba, kıtanın farklı bölgelerinde değişik versiyonlarıyla servis ediliyor. Hangi ülkede olursa olsun, bu çorbanın en büyük özelliği içerdiği yoğun acı tat.

Gumbo | ABD

Tavuk, sosis ve deniz ürünlerinin kullanıldığı farklı çeşitleri olan bu çorbayı yaparken bazı aşçılar çorbalarını ‘roux’ adı verilen pişmiş un macunuyla koyulaştırıyor, kimi aşçılar da sotelenmiş bamya dilimleriyle servis ediyor.

Harira | Fas

Nohut ve domates suyunun birleştiği bu çorba, tarçın, zencefil, zerdeçal ve biber içeriyor. Vejetaryen tarifler popüler olsa da, en klasik versiyonu yumuşak kuzu etinin birleştiği tarif.

Kharcho | Gürcistan

‘Tkemali’ adı verilen ekşi erik sosu, ülkenin en sevilen yemeklerinden biri olan bu geleneksel çorbaya parlak ve lezzetli bir tat katıyor. Olgunlaşmamış eriklerle yapılan bu sosun ekşisi, çorbanın içinde pişirilen yağlı sığır eti ve kıyılmış cevizin zenginliğini dengeliyor. Aromatik etkisi ise kişniş, tuzlu çemen, karabiber ve kadife çiçeğinden olan baharat karışımından geliyor.

Lanzhou sığır etli erişte çorbası | Çin

Yumuşak sığır eti, soluk turp dilimleri, acı biber yağı ve taze otlar içeren bu çorbanın en büyük özelliği, içinde yer alan erişte. İnce öğütülmüş bu erişte, yüksek glutenli un ve alkali toz kullanarak hazırlanıyor.

Mohinga | Myanmar

Kahvaltıda sıklıkla tüketilen bu çorbada yayın balığı, pirinç eriştesi, tavuk, yumurta ve misket limonu bulunuyor.

Menudo | Meksika

İşkembe ve hominy ile yapılan bu çorba, içki içilen gecelerin sabahı için ideal. Keskin, sarımsaklı bir et suyunda saatlerce kaynatılan işkembe, çiğ soğan, kırmızı biber ve kişnişle tatlandırılıyor. Menudo, düğünlerde ve büyük davetlerde de servis ediliyor.

Moqueca de camarão | Brezilya

Hindistan cevizi suyunda yüzen karideslerin yer aldığı bu çorbada, palmiye yağı ve domatesler hindistan cevizi suyuna renk ve aroma veriyor. Siyah kil ve mangrov ağaçlarının özünden yapılan el yapımı bir tencerede pişirilen çorba, aynı otantik kapta masaya getiriliyor.

Soto ayam | Endonezya

Bu tavuklu şehriye çorbasına taze zerdeçal, yıldız anason, tarçın, limon otu ve misket limonu yaprakları gibi baharatlar derin katmanlı aroma için bir araya gelirken, rafadan yumurtanın sarısı çorbaya ekstra zenginlik katıyor. Çorba üzerine kızarmış arpacık soğanı, taze misket limonu ve dilimlenmiş kırmızı biber serpiştirilerek servis ediliyor.

Tom yum goong | Tayland

Tatlı, ekşi, baharatlı ve tuzlu olmak üzere başlıca tat duyularına hitap eden çorbanın suyu tatlı, yumuşak karides veya diğer deniz ürünleri için ideal.

Çoğunlukla karidesin kullanıldığı, limon otu ve misket limonu yapraklarının yer aldığı çorba, kırmızı biberlerle acıyı yakalıyor.

Tonkotsu ramen | Japonya

Eriştenin başrolde olduğu, klasik ramen çorbası domuz kemikleriyle tatlandırılıyor. İlik suyu ve yağ, çorbanın yoğun lezzetinin eşlikçisi.

Yayla çorbası | Türkiye

Yayla çorbası, çorba ve ilacın birbirinden ayrı şeyler olarak görülmediği zamanların bir ürünü. Haşlanmış pirinç veya arpa kullanılan bu kremalı yoğurt çorbası, kış aylarında olası hastalıklara karşı sofraların vazgeçilmezi. Kuru nane ise yoğurdun hafif keskinliğini dengelemeye yardımcı oluyor. Taze pide, bu çorbanın vazgeçilmezi.

Kaynak: Kapsül

Facebook Comments

POST A COMMENT.