Dövizdeki dalgalanma, siber fırsatçıları harekete geçirdi

Siber fırsatçılar dövizdeki dalgalanmayı kullanarak, kişileri kandırmaya çalışıyor.

Siber fırsatçılar, Türkiye’de dövizdeki dalgalanma nedeniyle yükselen ekonomik merak ve duyarlılığı, kendi faydalarına çevirmeye çalışıyor. Türk bankacılık müşterilerini hedef alan siber hırsızlar, “döviz hesabınızın dökümü ektedir” ya da “Adınıza şu kadar döviz alındı” gibi gerçek dışı mesajlarla, kişileri sahte ve virüslü sitelere yönlendiriyor. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, “Kullanıcıların dönemsel hassasiyetinden faydalanmaya çalışan hackerler, internet bankacılığı bilgilerini ele geçirmeyi veya şifre yazılımı bulaştırarak fidye istemeyi hedefliyor” bilgisini paylaştı.

Türkiye, yeni bir phishing yani oltalama dalgası ile karşı karşıya. Özellikle Kurban Bayramı sonrasında Türkiye’nin önde gelen bankalarının müşterilerini hedef alan kandırma (olta) mesajları daha sık görülmeye başlandı. Bilgi güvenliği kuruluşu ESET, bu tür mesajlarla ilgili uyarıda bulundu.

“Güncel gelişme ve olaylardan çıkar sağlamayı alışkanlık haline getiren siber hırsızlar, bu kez Türkiye ekonomisindeki hareketliliği kullanmaya odaklanmış görünüyor” diyen ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, şunları söyledi: “Tüm vatandaşlarımızın döviz ve para piyasalarındaki hareketliliği büyük dikkatle takip ettiği bu dönemde, kullanıcıların e-posta adreslerine ve SMS kutularına şöyle mesajlar gelmeye başladı: Tüm kart aidatınız geri ödenecek, döviz hesabınızın dökümü ektedir, adınıza şu kadar döviz alındı veya satıldı, döviz hesabı dökümünüz ektedir, büyük promosyon, hesabınıza ekstra puan.”

Mesaj ekteki dosyaya veya virüslü siteye yönlendiriyor
Erkan Tuğral’ın verdiği bilgiye göre, büyük merak ile şaşkınlık yaratan söz konusu mesajlar, kişileri genellikle mesajın eklentisinde yer alan dosyayı açmaya yönlendiriyor. Ya da bu konuda bilgi alabileceğinizi bildiren, hatta ilgili bankanın kısmen adını da içeren sahte bir web sitesine yönlendiriyor.
İşte tam bu aşamada kullanıcı – eğer proaktif bir internet güvenliği yazılımı bulundurmuyorsa – virüsü kendi elleriyle bilgisayarına veya telefonuna bulaştırmış oluyor. Ekli dosyadaki veya sahte web sitesindeki truva atı sisteme bulaşıyor.

Kimlik avı gerçekleşiyor veya fidye yazılımı (ransomware) bulaştırılıyor
Bu aşamadan sonra siber fırsatçılar iki soygun yöntemi tercih ediyor. Bazıları sahte bankacılık siteleri üzerinden online oturum açma bilgilerini talep ediyor ve kişilerin doğrudan hesabına ulaşmaya çalışıyor. Bazıları ise Cryptolocker tarzı fidye yazılımları ile bilgisayar dosyalarını kilitleyerek, kullanıcılardan fidye talep etme yoluna gidiyor.

Nasıl güvende kalınır?
Bankaların güvenlik önlemlerini aşmakta zorlanan siber suçluların, hesaplara ulaşmak için banka müşterilerini kandırma yolunu seçtiğine dikkat çeken ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, phishing kurbanı olmamak için online ve mobil bankacılık kullanıcılarına şu önerilerde bulundu:

• Özellikle şu dönemde döviz, faiz, ekstra puan, limit arttırma, sorgusuz sualsiz kart aidatı geri ödemesi gibi konularda size ulaşacak inanılamayacak kadar güzel tekliflere itibar etmeyin. 
• Hiçbir bankanın web sitesine, URL’yi yani bankanın web sitesi adresini kendiniz yazmadan girmeyin! Sizi yönlendiren herlangi bir linke tıklayarak, sahte sitelere gitme ihtimaliniz yüksek. 
• Yalnızca bankanızın resmi sitesiyle bağlantılı mobil bankacılık uygulamalarına güvenin. 
• Güvenliğinden ve meşruluğundan şüphe duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girmeyin.
• Mutlaka proaktif ve güncel bir antivirüs veya internet güvenliği yazılımı kullanın. ESET kullanıcıları, kimlik avı saldırıları ve Phishing çabalarına karşı korunuyor. 
• Bilgisayar, tablet veya telefonunuzun işletim sisteminin güncel olmasına, yamaların yapılmış olmasına dikkat edin. 
• Konuyla ilgili bilgi içeren ESET’in şu uyarı sayfasından ayrıca bilgi alabilirsiniz: https://www.eset.com/tr/phishing/

Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr

Facebook Comments

POST A COMMENT.