Bilgi Üniversitesi’nde ‘18 milyonluk’ dolandırıcılık

Üniversitenin kiracı olarak bulunduğu binanın kira sözleşmesinin uzatılması için dağıtılacak ‘bağış’ parasının sahte evraklarla dolandırıldığı iddia edildi.

Bilgi Üniversitesi’nde, birkaç gün önce gerçekleşen mütevelli heyeti değişikliğinin arkasından 18 milyon dolarlık dolandırıcılık çıktı.

İddiaya göre, Bilgi Üniversitesi’nin kiracı olarak bulunduğu santralistanbul kampusunun kira sözleşmesinin uzatılması için dağıtılacak “bağış” parası, sahte evraklarla bir başkasının hesabına aktarıldı. Üniversitenin çoğunluk hisselerini elinde bulunduran ABD’li eğitim tekellerinden Laureate şirketinin araştırmaları sonucu, 18 milyon dolarlık bu usulsüzlüğün arkasındaki kişinin dönemin Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu belirlendi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki dolandırıcılık olayını su yüzüne çıkaran gelişmeler yaklaşık iki ay önce başladı.

Üniversitenin çoğunluk hisselerini elinde bulunduran Laureate şirketinin talebiyle, Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu görevinden alınıp yerine Bora Jet’in ortaklarından biri olan Fatih Akol’un atandı. Sarıcaoğlu kararı tanımadığını ilan edince de bir kriz ortaya çıktı.

İddialara göre, Sarıcaoğlu Ankara’da bir araya geldiği AKP hükümeti ve YÖK’ten üst düzey kişilere üniversitenin FETÖ’cülerin eline geçtiğini söyledi. Hükümete yakın bazı internet sitelerinde, “Bilgi Üniversitesi’nin FETÖ’cülerin eline geçtiği”, “Laureate şirketinin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ile bağlantılı olduğu” iddalarıyla bazı haberler yer aldı.

Hükümetin de konuya müdahil olması üzerine, 15 Temmuz kalkışmasının ardından hakkında Gülen Cemaati’yle bağları olduğuna yönelik haberler de çıkınca Fatih Akol, Mütevelli Heyeti’nin kararıyla 26 Eylül’de görevinden alındı. Sarıcaoğlu Mütevelli Heyeti Başkanlığına yeniden getirildi. Üniversite yönetiminde haftalarca süren kriz, nihayetinde 9 Kasım günü üniversitenin mütevelli heyeti başkanı ve bazı üyelerinin değiştirildiğinin duyurulmasıyla atlatıldı.

Kira uzatma işlemi

Rifat Sarıcaoğlu’nun istifasıyla sonuçlanan yönetim krizinin ardından ise bir dolandırıcılık hikâyesi çıktı. İddiaya göre Sarıcaoğlu, okulun santralistanbul kampusunun kira sözleşmesinin uzatımı için verilen 18 milyon doları sahte evraklarla bir başkasının hesabına aktarmıştı.

Birkaç yıl önce diğer ortakların payını ödeyerek üniversitenin çoğunluk hisselerine sahip olan ABD’li eğitim tekellerinden Laureate Education şirketi kira sözleşmesinin uzatımı için 2014 yazında bazı girişimlerde bulunulmasını istedi. Konuyla ilgilenen dönemin Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, 40 yıllık yeni bir sözleşme yapılarak konunun halledileceğini ancak 18 milyon dolarlık bir “bağış” yapılması gerektiğini söyleyince süreç de başladı.

İddiaya göre söz konusu “bağış” Mütevelli Heyeti’nin ortak imzalı kararıyla, bir ağaçlandırma kampanyasının finansmanının karşılığı olarak okul kasasından TEMA Vakfı’nın Almanya şubesinin hesabına aktarıldı. Ancak havalenin ertesi günü banka yetkilileri aranıp alıcı hesabın yanlış bildirildiği belirtilerek işlemin iptal edildiği bildirildi. Sonradan sahte olduğu ortaya çıkan yeni bir imza sirküleri ile birlikte havalenin belirtilen yeni hesaba aktarılması istendi. Bankanın gerçekleştirdiği havalenin belirlenen yeni hesabın sahibi ise daha önce Bilgi Üniversitesi Güvenlik Amiri M.Y’nin kayınpederiydi.

Şirket şüphelendi

Okulun kira sözleşmesinin uzatımıyla ilgili herhangi bir gelişme olmaması üzerine Laureate şirketi şüphelenerek konuyu araştırtmaya başladı. Sarıcaoğlu’nun “bağış” istendiğine yönelik sunduğu ve Mütevelli Heyeti’ne imzalattığı belgelerin sahte olduğu belirlendi. Dolandırıcılığa bulaştığı düşünülen Sarıcaoğlu ile konuya dahil olan eski Güvenlik Amiri M.Y.’nin mal varlıklarında da kaynağı belirsiz zenginleşmeler tespit edildi.

Katarlılar devrede

Bunun üzerine önce M.Y işten atılırken, Sarıcaoğlu da eylül ayında görevinden alındı. Ancak Sarıcaoğlu, Ankara’ya giderek iddiaya göre AKP ve YÖK’ten yetkili isimlere yaşanan yönetim değişikliğini, “FETÖ okulu ele geçirdi” diye aktardı. Bunun üzerine hükümet de konuya müdahil oldu ve üniversite yönetiminden okulun kendilerine yakın, devletten yüksek meblağlı inşaat ihaleleri de alan yerli bir holdinge satılmasını istedi. Söz konusu holdingin 200 milyon doların üzerinde tutan bütçe için gerekli nakit parayı bulamaması üzerine bu kez de Katarlı şirket devreye sokuldu.

Tazminat ödendi

Okulu satmak istemeyen Laureate şirketinin Mütevelli Heyet Başkanı Doug Becker Türkiye’ye gelerek bir takım siyasi girişimlerde bulundu. Üst düzey kişilerle yapılan görüşmeler sonrasında, okulun satılmasına yönelik kriz aşıldı. 9 Kasım günü üniversiteden yapılan duyuruyla, tüm üyeleri istifa eden Mütevelli Heyeti üyelerinin yenilendiği de açıklandı. Başkanlığa Çağrı Bağcıoğlu atanırken, bazılarının görev süresi de dolacak olan eski üyelerin birçoğu da değiştirildi. Laureate şirketiyle anlaşarak sessiz sedasız istifa eden Sarıcaoğlu’na, dolandırıcılık yaptığı iddialarına rağmen tazminat da ödendi. Kurucu vakıf, üniversitenin kasasından eksilen parayı yerine koyarken, yönetim 18 milyon doları geri almak için ilgili kişi ve kuruluşlar hakkında yasal takibat başlattı.

‘Dolandırıcılık var, benle ilgisi yok’

Rifat Sarıcaoğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ortada bir dolandırıcılık olduğu ortada. Ancak benimle ilgisi yok. Mütevelli Heyeti’nin ortak kararıyla bir ağaçlandırma projesine bağış yapıldı. Para Laureate şirketinin onayıyla üniversite tarafından ödendi. Bu para Almanya TEMA’nın hesabına gitmişti. Ancak, kendisini üniversitenin iletişim direktörü olarak tanıtan benimle ilgisi olmayan bir kişi yanlışlık yaplıdığını söyleyerek paranın başka bir hesaba aktarılmasını istemiş. TEMA’nın parayı aktardığı hesap, eski Güvenlik Amiri Murat Yuva’nın kayınpederi Berkan Yaşar’a ait. Üniversite yönetimi olarak kendisinden bu parayı geri almak için suç duyurusunda bulunduk. Ya para ünversiteye iade edilsin ya da ağaçlandırma projesine aktarılsın istedik. Ancak bize bir ihtarname göndererek, paranın kendi hesabında olduğunu, danışmanlık hizmetine mahsuben kendine yapılan ödeme olduğunu söyledi. Hakkımdaki iddiaların hiçbirisi doğru değil. Ben hâlâ vakıf yönetimindeyim. Sadece Laureate ile aramızda yaşananlardan sonra orada kalma doğru olmazdı o yüzden istifa ettim.

Ahmet Şık/Cumhuriyet

Facebook Comments

POST A COMMENT.