İflas noktasına gelen KOBİ’leri o satın satın alacak

Ekonomide önemli bir oyuncu olmaya hazırlanan SAGYAŞ, zor duruma düşen ve iflas noktasına yaklaşan KOBİ’leri satın alabilecek.

Ekonomide önemli bir oyuncu olmaya hazırlanan SAGYAŞ, zor duruma düşen ve iflas noktasına yaklaşan KOBİ’leri satın alabilecek. Hedefte istihdamın sürekliliği ve özel sektör mali disiplininin korunması var.

Sanayinin TOKİ’si olmaya hazırlanan Sanayi Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi’ne (SAGYAŞ) kritik bir görev daha veriliyor.

Buna göre kuruluş, zor duruma düşen ve iflas noktasına yaklaşan KOBİ’leri satın alabilecek. Amaç, firmaların değerinin korunması, özel sektör mali disiplininin bozulmaması ve istihdam sürekliliğin devam etmesi. SAGYAŞ, firmaları Hazine desteği ve kredisi kullanarak maksimum iki yıl işletecek.

TASARI NETLEŞİYOR

Bu sürenin sonunda devlet desteğiyle düzlüğe çıkan fabrikalar kâr amacı gözetmeksizin ihale usulüyle satışa çıkarılacak. İflas erteleme taleplerinde de yine SAGYAŞ bürokratları devreye girebilecek. Uygulama ile Türkiye’de kapanma eşiğine gelen binlerce tesisin kurtarılması planlanıyor. SAGYAŞ’a ilişkin ayrıntılar ilk kez Üretim Reformu Kanun Tasarısı’nda ortaya çıkmıştı.

Başta KOBİ’ler olmak üzere binlerce girişimciye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mantığında fabrika yapacak kuruma SAGYAŞ adı verilmişti. Yüksek imar yetkileri ve olağanüstü bir bütçeye sahip olacak kurum, tıpkı TOKİ gibi hem belediyelerden hem de OSB yönetimlerinden bağımsız olarak faaliyet gösterecek. Kurum acil kamulaştırma yetkisine de sahip olacak.

Bu da yatırımlarda bürokratik engellerin ve OSB içinde oluşan rant gruplarının önüne geçecek. SAGYAŞ’ın yatırım felsefesi de netleşti. Kurum yatırımlarında ve satın aldığı işletmelerin yönetiminde “yerli, yeşil, yenilikçi (3Y)” yaklaşımıyla hareket edecek.

Teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretim yeteneğine ve nitelikli işgücüne sahip, akıllı üretim sistemlerinin kullanımının yaygınlaştığı bir model üzerine dizayn edilecek SAGYAŞ aynı zamanda marka değerleriyle uluslararası pazarlarda güç sahibi olacak.

MAKİNE DESTEĞİ DE VAR

Öte yandan son teşvik sisteminde yer alan makine desteği de KOBİ’ler için ayrı bir öneme sahip. Bu modelde fabrika içindeki makine teçhizat yatırımları KOBİ’lere ait olacak. Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2017’de teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 22.2 milyar TL’lik destek planlanıyor.

Patent sahibi şirketlere özel makine-teçhizat finansman desteği de sağlanacak. Geri ödemesiz olarak verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde ise 10 milyon TL olacak.

Metin Can/Sabah

Facebook Comments

POST A COMMENT.