Borsa’da hangi kurum, kaç kişiyi işten çıkardı?

Aracı kurumlarda arka arkaya gelen işten çıkarma haberleri sektöre dair endişeleri iyice artırdı.

İşlem hacimleri ve kârlılıklardaki düşüş aracı kurumlarda işten çıkarmaları hızlandırdı.

Burgan Yatırım işten çıkarmalara gideceğini resmi olarak açıklayan tek kurum olsa da sektörde pek çok kurumun küçülmeye gittiği haberleri art arda geldi.

SEKTÖRDEKİ SIKINTILAR NELER?
Sermaye Piyasaları Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver’e göre sermaye piyasalarında üç temel gelir kalemi var ve son aylarda hepsinde sıkıntı yaşanıyor:

1) Biri kurumsal finansman dediğimiz halka arzlar, kurumsal tarafa baktığınızda ciddi anlamda gelir düşüşü var. Türkiye’nin içinden geçtiği sürece baktığınızda halka arzlara çok uygun bir ortam yok. Ondan dolayı bir gelir kaybı var.

2) Diğer taraftan son 4-5 yıl içerisinde foreks piyasaları yükselen bir değerdi. Foreks piyasalarında SPK küçük yatırımcıyı korumak adına tedbirler aldı. Alınan tedbirler ise tasarruf sahiplerinin foreks piyasasının dinamiklerine çok hakim olmayışından dolayı para kaybına neden oldu. Bu da küçük bireysel yatırımcının foreks piyasalarından uzaklaşmasına yol açtı.

3) Öte yandan hisse senedi komisyon gelirlerine baktığınız zaman hisse senedi piyasalarında özellikle teknoloji taraflı altyapı yatırımları büyük montanlı portföy sahibi olan müşterilerin lehine olduğu için küçük yatırımcıların piyasadan uzaklaşmasına sebebiyet verdi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, 2015 sonunda Türkiye’de 95 aracı kurum faaliyet gösteriyordu. Temmuz 2016 itibariyle ise bu rakam 89’a inmiş durumda.

BusinessHT’ye değerlendirmelerde bulunan Bahar Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bahar da Ünver gibi hem maliyetlerdeki artış hem düşen işlem hacimlerinin sektörde sıkıntılar yarattığını söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun aracı kurumları üçe böldüğünü hatırlatan Bahar, “Maliyetler çok yüksek. Halkın borsaya olan eğilimi maalesef eskisi gibi değil. Özellikle son 5 yılda halka açılmalardaki başarısızlıkla çok mağduriyet yaratıldı, insanlar borsadan soğudu. Seans salonları boş, işlem hacimleri düşük. Personel maaşlarında yüzde 40’a yakın tırpanlamalar başladı” dedi.

Bahar’a göre 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişimi de yatırımcıların iştahını iyice azalttı. “Özellikle 15 Temmuz’dan sonra yabancı fonların borsaya ilgisi eskisi gibi değil” diyen Bahar önümüzdeki dönemde işten çıkarmaların daha da artabileceğini söylüyor:

“Yerli yatırımcıların da piyasadan ürkmesi bunun yanında Aralık ayında FED’in faiz artıracağı beklentisi aracı kurumların işlemlerinin daha da azalacağı, maliyetlerin daha da artacağı göz önüne alındığında kapatan aracı kurum sayısı artacak.”

Şimdilik veriler çalışan sayısında yatay bir seyre işaret ediyor. 2015’te 6.638 olan çalışan sayısı Mart 2016 itibariyle ay içinde sadece 59 kişi artışla 6.697 olmuş. Asıl çarpıcı değişim ise 2015’te yaşanmış gözüküyor. 2014 sonunda 5.657 seviyesinde olan çalışan sayısı neredeyse yüzde 20 artmış.

Ünver artışın sebebini, “Geçtiğimiz yıl sermaye piyasalarında 5500 lisanlı personel çalışıyordu. Şu anda 6500 civarın kişi çalışıyor. Baktığınızda yüzde 20’lik artış var. Banka sermayeli aracı kurumlar şubeleşmeye gitmişti dolayısıyla lisanslı personel istihdam etmeye başladılar. Bu artış oradan kaynaklanıyor” diyerek açıklıyor.
İşten çıkarmaların esas boyutunun ise ikinci ve üçüncü çeyrek verileriyle ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Kârlılık performansında ise şimdiden gözle görülür bir gerileme söz konusu. Aracı kurumların geçen yılın ilk çeyreğinde 229,2 milyon lira olarak gerçekleşen net dönem kârı bu yıl 155,7 milyon liraya gerilemiş durumda.

PEKİ HANGİ KURUM NE KADAR KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARIYOR?

Burgan Yatırım
Burgan Yatırım dün yaptığı açıklamada yeniden yapılanma çerçevesinden işten çıkarmalara gidildiği açıklandı.
BusinessHT’ye konuşan kaynaklar Burgan Yatırım’ın küçülme politikası kapsamında 6 şubesini kapattığını ve 90 civarında olan personel sayısını 45’e düşürdüğünü söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada ise sayılara dair detay verilmeden, “Sermaye piyasalarında aracılık, kurumsal finansman ve varlık yönetimi alanlarında Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Burgan Yatırım, yeni iş modelinde teknolojiye dayalı ve merkezi satış organizasyonuna odaklanan bir stratejiye ağırlık verecektir. Bu bağlamda, yeni bir organizasyon yapısı oluşturulmuş ve üzülerek de olsa bazı çalışanlarımız ile yolların ayrılması kararı alınmıştı” denildi.

Global Menkul Değerler
Global Menkul Değerler’in de küçülme planları kapsamında Ankara ve İzmir dışındaki bütün şubelerin kapatılmasına karar verdiği belirtiliyor. Kaç kişinin işine son verileceği hakkında ise kesin bir sayı bilinmiyor.

Şirketten sorularımıza yanıt veren Kurumsal İletişim Müdürü Bahar Lafçı halen çalışmaların devam ettiğini belirterek, yeni bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını ve bunu en yakın zamanda paylaşacaklarını söyledi.
Lafçı’nın yaptığı açıklama şöyle;

“Güncel değerlendirmelerimiz, bazı hizmetlerimizin merkezi bir anlayışla sunulmasının ve modern dünyanın gereklerine uyum için teknoloji yoğun bir yaklaşım benimsenmesinin gerekliliği ve bu konuda yapılacak çalışmalar hakkında itici bir güç oldu. Kuruluşumuzdan bu yana süregelen ve bizi her yeni dönemde bir adım öteye geçireceğine inandığımız adımları atmaya, bu kez merkezileşme ve teknolojiye yoğunlaşma ekseninde devam ediyoruz. Temel hareket noktamızı, sektörün daha üst standartlarda yapılanmasına katkı ve verimlilik artışı olarak alıyoruz. Bu nedenlerle her zaman olduğu gibi önümüzdeki dönemde de bu bakış açısıyla kendimizi sürekli olarak yenilemeye ve gelişmeye devam edeceğiz.”

Ata Finans
Ata Finans Eylül başında bünyesinde faaliyet gösteren Ata Yatırım ve Ata Online şirketlerini birleştirme kararı aldığını açıklamıştı.

BusinessHT’ye konuşan şirket yetkilileri, birleşme sürecinde kesişen pozisyonlarda işten çıkarmalar olacağını, ancak zamana yayılacağı için net sayı vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Kaynaklar ise birleşme kapsamında toplamda 130 kişilik şirkette yaklaşık 50 kişinin işten çıkarılmasının planlandığını iddia etti.

Ata Finans Grubu İcra Kurulu Başkanı Murat Demirel, Eylül başında yayımlanan basın açıklamasında, “Her iki şirketin en üstün özelliklerini tek bir platformda toplayarak, günümüzün modern yatırımcı profilinin ihtiyaç ve beklentilerine etkin bir şekilde hitap eden yeni, hızlı, sonuç odaklı ve uluslararası anlamda önder bir yapılanmaya adım atmış bulunuyoruz” demişti.

Oyak Yatırım
Sektörün en köklü kuruluşlarından biri olan Oyak Yatırım’da da geleceğe yönelik belirsizlik sürüyor. Genel Müdür Yardımcısı Alpay Dinçkoç’un ayrılmasının ardından şirkette hiçbir GMY kalmamış durumda. Organizasyon şemasına göre şirketin 4 Genel Müdür Yardımcısı olması gerekiyor.

Garanti Yatırım
Garanti Yatırım’da da 15 ila 20 arasında işten çıkarma olduğunu söylemişti. Ancak şirketin İnsan Kaynakları yetkilileri şirketin kesinlikle böyle bir planı olmadığını, alım yapmaya devam ettiklerini, hatta büyüme planları olduğunu söyleyerek iddiaları keskin bir dille yalanladı. Ceren Dilekçi/Zeynep Topaloğlu/BusinessHT

Facebook Comments

POST A COMMENT.