Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy, FED Başkanı Yellen’ın geçtiğimiz Cuma günü Jackson Hole Konferansı’nda yaptığı konuşma sonrasında Amerikan Doları’nın değer kazanmaya başladığını işaret ederek döviz kurunu değerlendirdi.
FED Başkanı Janet Yellen’ın geçtiğimiz Cuma günü Jackson Hole Konferansı’nda yaptığı yorumlar, USD bakımından beklenmedik bir tepkiye neden oldu. Bunun nedeni, Yellen’ın sözlerinin FED politikası ve mevcut ekonomik durum üzerinde kısa süreli de olsa ileriye dönük bir yön çizmiş olması. Böylece, ABD Doları değer kazanmaya başladı.
Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy, bu hareketlenmeye neden olan Yellen’ın konuşmasını ve döviz piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirdi. Yakından incelendiğinde Yellen’ın çizdiği yönün aslında çok da net olmadığına dikkat çeken Hardy şunları söyledi: “Aslında konuşma tipik Yellen söylemiydi. Yellen, Amerikan Merkez Bankası’nın politika geliştirme bakımından ne aşamaya geldiğini ve ekonominin tekrar sallantıya geçmesi durumunda gelecekte ne aşamaya geleceğini dikkatli bir şekilde tartıştı. Gelecek konusunda yapılan vurgu ise ‘bir benzeri tekrar yaşanacak’ şeklindeydi ve nicel rahatlamanın işe yaradığı inancı üzerineydi.
“Yine de Yellen, FED varlık alımlarının genişletilmesinin düşünmeye değer olduğunu öne sürdü ve yenilenmiş varlık alımlarının negatif faiz oranlarına kıyasla daha uygun olduğunu ima etti. Aynı zamanda, Amerikan Merkez Bankası’nın izlediği büyümeyi canlandırmaya yönelik mali politikanın uygunluğu üzerine sert yorumlarda bulundu. Düşük verimlilik ikilemini ve enflasyon hedefini yükseltme fikrini gündeme getirdi, fakat bu noktada güçlü bir vaatte bulunmadı.”
Ünlü Analist Hardy’ye göre piyasaları asıl hareketlendiren ise; Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın konuşma sonrası verdiği bir röportajda, Yellen’ın aslında ne demek istediğini netleştirmesiydi. Fischer, veriler yeterince güçlüyse eylül ve aralık aylarında iki faiz artışının ufukta gözüktüğünü ileri sürdü.
John Hardy sonraki gelişmeleri de şöyle özetledi: “Bu sırada Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Japonya’yı enflasyon hedefine ulaştırmak için daha fazlasını yapma sözü verdi, ardından da daha fazla negatif oran ve aksiyon için potansiyel olduğunu söyledi. Şu anda Cuma günkü fırtınadan sonra bir nebze sessizliğin riskini yaşıyoruz. FED Başkanı’nın artırım konuşmasının bir yere varıp varmayacağını bu haftanın sonuna doğru net bir şekilde görürüz. Tabii bunu en çok netleştiren etkenlerden biri 2 Eylül’deki ABD istihdam verileri raporu olacaktır.”
Döviz piyasaları
Birbirinden epey farklı olan Amerikan ve Japon politika planlarının USDJPY’de büyük kıpırdanmalara neden olabileceğini belirten Saxo Bank FX Strateji Müdürü Hardy’nin döviz kurları ilgili tahminleri de şöyle:
USDJPY
USDJPY Cuma günkü güçlü kapanışla birlikte farklı hızı onaylıyor. Şu anda yatırımcıların gözü; PCE (Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi) enflasyonu, 2 Eylül Cuma günü açıklanacak ISM (ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü) İmalat İndeksi, ABD istihdam raporları ve AB verilerinde. Bu gelişmeler sonrasında 21 Eylül’deki FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) ve Japonya Merkez Bankası görüşmeleri ile yakın dönemde USDJPY’nin agresif bir şekilde artıp artmayacağı konusu netleşecek.
USD: Cuma günkü piyasa hareketlerinden güçlü destek gördü. ABD Doları’nın gücü son haftaların “kazanç için davran” ana temasının öteki yüzü olduğundan, daha da değer kazanması için birbiriyle tutarlı göstergelerin -hem risk iştahı (daha düşük) hem de faiz oranları (daha yüksek)- gerçekleşmesi büyük olasılık.
EUR: EURUSD paritesi 1,1200/50 ve altındaki dayanak bölgesinde mücadele veriyor. Euro, ABD Doları’nın hareketi doğrultusunda ilerliyor. Japon Yeni ve daha yüksek getiriye sahip diğer dövizlere göre düşük bir beta katsayısına sahip gibi görünmesine rağmen, 2 Eylül Cuma gününün gelişmelerini teyit etmek için bu hafta tam bir döküme ihtiyacımız olacak.
JPY: USDJPY paritesi 21 Eylül’deki Japonya Merkez Bankası ve FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı için gergin bekleyişin ortasında USD yönünün sıfır noktasında. USDJPY paritesinin şu anda bulunduğu seviyeden daha yukarıya çıkması için en kritik gösterge belki de ABD hazine bonolarının daha fazla getiri sağlamasıdır.
GBP: Brexit ve 50. Madde’nin başlatılması için zaman çizelgesi konusunda sesler yükseliyor. Fakat bu, hepimizi usandıracak uzun vadeli bir süreç olacak. GBP için şunları söyleyebiliriz: 1,3250 bölgesinden biraz kaydıktan sonra direnç buldu ve USD daha güçlü olduğu sürece daha az odak noktası oluyor. EURGBP paritesi için 0,8500 bölgesi ana destek seviyesi olarak şekillendi.
CHF: Daha önce CHF traderlarını uykularından fırlatacak bir öneme sahip, diye tanımladığımız ana tetikleyici (daha yüksek ABD faiz oranları) nedeniyle USDCHF paritesi aniden canlandı. Bu sinyal özellikle EURCHF paritesi aralığın tepesine çıktığı için ilginç. Eğer ABD faizleri bulunduğu noktadan keskin biçimde yükselirse, zayıf CHF, trading için uyanan bir dev mi olacak acaba?
AUD: AUD “kazanç için davran” işlemlerinin ters dönüşünden daha fazla risk off’a karşı savunmasız. Borsadaki ayılar paritenin, 0,7600/0,7575 aralığında olmasını fark edeceklerdir. RBA (Avustralya Merkez Bankası) toplantısı önümüzdeki hafta.
CAD: CAD Amerikan Doları’nın gücüne karşı AUD ve NZD’den daha az beta katsayısına sahip olabileceği halde, tekrar 1,300 seviyesinin üzerinde görünüyor.
NZD: Daha önce “kazanç için davran” temasıyla turbo takviye alan kiwi aha yüksek ABD faizlerine ve zayıf risk iştahına karşı çok duyarlı olmalı.
SEK: SEK’in risk iştahına karşı pozitif bir korelasyonu var, fakat düşük bir beta katsayısına sahip olduğundan kuşku duyulabilir. En yüksek seviyeler ve ötesi için bir başka test daha başlatıp başlatmamak için EURSEK paritesinde 9,50/52 bölgesini izliyoruz.
POST A COMMENT.