Filmhaus Frankfurt, ABG/Saalbau GmbH, Amt für Kommunikation und Stadtmarketing Frankfurt, T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu, Kültür Ateşeliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Hessisches Ministerium für Wissenschaft und Kunst desteği, TÜRSAK Vakfıiş birliği ile Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenlenen,18.Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.’nin basın toplantısı,11 Eylül Salı akşamı Zarifi Restoran’da, Festivali’nin Kurucusu ve Başkanı Hüseyin Sıtkı, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar, Festival Koordinatörü Serap Gedik, Jüri Başkanı Ezel Akay’ın ve geniş bir basın mensubu katılımı ile gerçekleşti.
Basın toplantısında ilk sözü alan Festival Direktörü Hüseyin Sıtkı 18. Yılına giren festivalin hedefleri ve bugüne kadar gerçekleştirmeyi başardıkları hakkında bir konuşma yaptı; “Festivaller daha önceleri de vardı. 18 yıl evvel bu festivali hayata geçirirken şöyle bir amacım vardı. Bu festival bu kadar farklı kültürleri içeren bir kentte bir aracı olsun, bir platform olsun istedim. Bu düşünceyle bu festivali hayata geçirdik. Amacımız bizim dışımızdaki insanlara kendimizi, ülkemizi, kendi insanımızı ve kültürümüzün bir parçası olan Türk Sineması’nı anlatmaktı. Amacımıza ulaştığımıza inanıyorum. Bugün Frankfurt Türk Film Festivali’ni yüzlerce Alman yüzlerce diğer etnik kökenlerden kültürlerden insanlar izliyor ve Türkiyeyi tanıyorlar. Türk insanını tanıyorlar ve bu da bizi oldukça mutlu ediyor. 18 yıllık süreci içerisinde oldukça büyük bir yol katettik. Biz koyduğumuz konsept çerçevesinde gerek Türkiye’den gerek Almanya’dan gerek Avrupa’dan filmler gösteriyoruz. Bu kapsamda sadece film göstermekle kalmıyoruz, panellerle, konserlerle, workshoplarla, sergilerle ve yarışmalarla festival çok daha fazla zenginlik kazanıyor ve çok daha geniş kitlelerin ilgisini çekiyor. Bu konsept kapsamında 2 projenin de altını önemle vurgulamak istiyorum. Birincisi “Festival Hapishanede” özellikle sinemacı dostlarımızın ilgisini çekeceğini düşünüyorum Bu proje kapsamında da Frankfurt’un 500 kişilik hapishanesinde kadınlar ve erkekler hapishanesinde film gösteriyoruz, 6 yıldır. Çok büyük ilgi gördü. Almanya’da bildiğim kadarıyla böyle bir şey yok ve Türkiye’de de duymadım. 100’e yakın mahkum izliyor. “Festival Okullarda” diye ikinci projemiz var. Frankfurt’un orta okul veya lise düzeyinde bir okulunda film gösteriyoruz. O okul öğrencileri ile film üzerine konuşmalar yapıyoruz. Festival bu konseptiyle çok ilgi görüyor ve Avrupa ‘da örnek etkinlik olarak anılıyor ve kabul görülüyor. Hatta bir ölçü oldu diyebilirim.”
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar ise konuşmasına; “Biz sorumlu bir vakıfız, yaşlı bir vakıfız. 27 yaşındayız ve bugüne dek çok şey yaptık” diye başladı. Yaşar daha sonra sözlerine şöyle devam etti; “Antalya Film Festivali’nin uluslararası hale gelmesini sağladık. Yılda ortalama sinema ile ilgili 15 tane etkinliği olmayan bir bütçe ile olmayan bir destek ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz. Sinemaya duyduğumuz bağlılık, sevgi, ona olan vefa borcumuz en büyük gerekçemiz, heyecanımızın kaynağı. Sinemadan aldığımızın borcunu ödemeye uğraşıyoruz. Geçen sene ilk defa tanıştım ben Frankfurt Festivali ile… Doğrusu inanamadım; bu kadar gerçek, bu kadar çalışan, bu kadar yaşayan seyirci oluşturan bir festival bir kişinin çabasıyla 17 yıl nasıl ayakta kalır şaşkınlığa uğradım. Ve bu kadar çok yönlü bir festival! Festivalin sıkıntılarını farkettiğimde dedim ki sizin için ne yapabiliriz? TÜRSAK Vakfı öyle dahil oldu. Hem festivalin daha büyük bir alana taşınması, Türk Sineması ile Alman Sinemasının ortaklaşa projeler geliştirmesine imkan sağlamak hem de festivalin imkanlarını kendi kabiliyetlerimiz ölçüsünde geliştirmek için Hüseyin Bey’in kurduğu Türk sinemasının bu müthiş kalesine destek vermek istedik. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum; Burada bir sürü sinemacı dostlarımız var ancak maalesef sinemamızın starlarından hiçkimse yok. Bunu bir sitem olarak söylüyorum. Sinemanın gelişmesi için sinemaya katkı sağlayan her şeye destek verilmesi gerekir. Herkesin destek vermesi gerekir. Sinemaya katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” Biz elimizden geleni yapacağız. Umarım Frankfurt Festivalini daha büyük uluslarası alanda daha söz sahibi bir yere getiririz ve Türk sinemasını daha ileriye taşımasına bir katkımız olur. Türkiye Kültür Bakanlığı festivale başından beri destek veriyor. Bundan sonra da desteklerinin süreceğini umuyorum ve onlara çok teşekkür ediyorum.”
Sinema sanatı aracılığıyla Türkiye ve Almanya toplumları arasındaki ekonomik ve kültürel paylaşımı artırmayı ve birlikte yaşam kültürüne katkıda bulunmayı amaçlayan Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.her yıl Türk sinemasının nitelikli örneklerini Almanya’da geniş kitlelerle buluşturuyor. Festival kapsamında düzenlenen “Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması”nda yer alacak filmler yönetmen Ezel Akay’ın jüri başkanlığında yapımcı/yönetmen Gani Müjde, yapımcı Şükrü Avşar, sinema yazarı Mehmet Acar, oyuncu Vildan Atasever, oyuncu Hakan Bilgin ve kurgucu Çiçek Kahraman’dan oluşan Türkiye Jürisi tarafından seçildi.
TÜRK JÜRİ SONUÇLARI
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 10 FİLM
- BORÇ
- İŞE YARAR BİRŞEY
- KAR
- KAYGI
- KELEBEKLER
- KÖRFEZ
- MARTI
- ÖLÜMLÜ DÜNYA
- SARI SICAK
- TAKSİM HOLD’EM
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 5 YÖNETMEN
- İŞE YARAR BİRŞEY PELİN ESMER
- ÖLÜMLÜ DÜNYA ALİ ATAY
- KELEBEKLER TOLGA KARAÇELİK
- SARI SICAK FİKRET REYHAN
- KAYGI CEYLAN ÖZGÜN ÖZÇELİK
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 5 GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ
- İŞE YARAR BİRŞEY GÖKHAN TİRYAKİ
- ÖLÜMLÜ DÜNYA AHMET BAYER
- KELEBEKLER ANDAÇ SAHAN,
- SARI SICAK MARTON MİKLAUZİC
- KAYGI RODOSLAW LADCZUK
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 6 SENARYO
- TAKSİM HOLD’EM MİCHAEL ÖNDER
- İŞE YARAR BİRŞEY PELİN ESMER- BARIŞ BIÇAKÇI
- KELEBEKLER TOLGA KARAÇELİK
- MARTI ERKAN TUNÇ
- SARI SICAK FİKRET REYHAN
- BORÇ VUSLAT SARAÇOĞLU
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 4 MÜZİK
- TAKSİM HOLD’EM STEADY FİNGERS
- ÖLÜMLÜ DÜNYA MURAT ÇEKEM-OZAN TÜGEN-
- KELEBEKLER AHMET KENAN BİLGİÇ
- KÖRFEZ EKİN ÜZELTÜZENCİ
DENİZ DOĞANÇAY
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 5 KADIN OYUNCU
1-İŞE YARAR BİRŞEY BAŞAK KÖKLÜKAYA
2-KELEBEKLER TUĞÇE ALTUĞ
3-KAR HAZAR ERGÜÇLÜ
4-KAYGI ALGI EKE
5-BORÇ İPEK TÜRKAN
ALMANYA ‘DA YARIŞACAK 5 ERKEK OYUNCU
İŞE YARAR BİRŞEY YİĞİT ÖZŞENER
ÖLÜMLÜ DÜNYA DOĞU DEMİRKOL
KELEBEKLER BARTU KÜÇÜKÇAĞLAYAN / TOLGA TEKİN
SARI SICAK AYTAÇ UŞUN
Altın Elma Ödülleri bu yıl 7. kez sahiplerini bulacak.
Türkiye Jürisinin belirlediği adayların Alman sinemacılardan oluşan jüri tarafından değerlendirilmesinden sonra kazanan sanatçılara ödülleri 18.Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.‘ in kapanış töreninde takdim edilecek.
FESTİVAL ONUR ÖDÜLLERi
Filmhaus Frankfurt, ABG/Saalbau GmbH, Amt für Kommunikation und Stadtmarketing Frankfurt, T.C. Frankfurt Başkonsolosluğu, Kültür Ateşeliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Hessisches Ministerium für Wissenschaft und Kunst desteği, TÜRSAK Vakfı iş birliği ile Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenlenen,18.Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.’nin “Yaşam Boyu Onur ve Vefa Ödülleri” sahipleri de belli oldu.
Yaşam Boyu Onur ödülleri bu yıl Kumcu Ali Yaşar (1968), Kanal (1978), Bereketli Topraklar Üzerinde (1980), Hakkâri’de Bir Mevsim (1983), Ayna (1984), Dilan (1987)Av Zamanı (1988) gibi Türk Sinemasında önemli bir yere sahip olan filmlerin ödüllü yönetmeni Erden Kıral, Beynelmilel filmindeki performansı ile çok sayıda ödüle layık görülen, Hükümet Kadın, Devrimden Sonra, Vizontele, Beyaz Melek, Güneşi Gördüm, Neşeli Hayat, Organize İşler, O da Beni Seviyor, Düttürü Dünya, Kahpe Bizans, Gora gibi önemli yerli filmlerin önemli karakter oyuncusu Cezmi Baskın veHacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuarı’ndan oyunculuk eğitimi alarak mezun olduktan sonra 1969 yılında Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başlayan ve 1975 yılında da şarkıcı olarak sahne alanoyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy‘a takdim edilecek.
Vefa Ödülü ise 2004 yılında kaybettiğimiz 1960 ve 1970’li yıllarda pek çok filmde canlandırdığı “Cilalı İbo” karakteri ile hafızalara kazınan tiyatro ve sinema oyuncusu Feridun Karakaya adına oğlu Cem Karakaya’ya verilecek.
Ekovizyon Dergi / ekovizyon.com.tr
POST A COMMENT.